Ardbeg Kelpie, Committee Release

Committe Release. Neue Eichenfässer vom Rand des Schwarzen Meeres.
Die Kelpie Version die zum Adrbeg Day 2017 allgemein in den Handel kommt hat nur 46%

Committe Release. Neue Eichenfässer vom Rand des Schwarzen Meeres.
Die Kelpie Version die zum Adrbeg Day 2017 allgemein in den Handel kommt hat nur 46%

Details zur Flasche Ändern
17221
Ardbeg
Schottland, Islay
Single Malt Whisky
2017
51.7%
0.7 l
Originalabfüller
Neue Eichenfässer vom Rand des Schwarzen Meeres
Kühlfiltrierung - OhneFarbstoff - Mit
Durchschnittliche Geschmacksbewertungen Geschmacksbewertungen
Berechnet aus 5 Beschreibungen
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Aroma
Rauch:
Dunkle Schokolade:
Herb:
Süße:
Kräuter:
Maritime Noten:
Salz:
Früchte:
Seetang:
Schokolade:
Zitrone:
Zitrus:
Gewürze:
Kaffee:
Eiche:
Pflaume:
Heide:
Geschmack
Rauch:
Süße:
Pfeffer:
Gewürze:
Malz:
Nüsse:
Öl:
Salz:
Herb:
Schinken:
Maritime Noten:
Heide:
Dunkle Schokolade:
Kräuter:
Honig:
Kaffee:
Karamell:
Seetang:
Alkohol:
Eiche:
Früchte:
Gerste:
Abgang
Rauch:
Gewürze:
Maritime Noten:
Alkohol:
Eiche:
Früchte:
Dunkle Schokolade:
Kräuter:
Süße:
Salz:
Herb:
Pfeffer:
Seetang:
Heide:
Malz:
Apfel:
Vanille:
Schokolade:
Tabak:
Kaffee:
Muskat:
Kokosnuss:
Medizinischer Rauch:
Minze:
Pflaume:
Öl:
Sherry:
Nüsse:
Grüner Apfel:

Bewertung dieser Flasche

11
Beschreibungen 5

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Sortierung:
12.01.2018
Aroma: deutlicher, aber kein extremer Rauch; frisch (aber nicht jung oder flach), Süße, Gewürze, Eiche, Holz, Kräuter, salzig-maritime Noten, dezente Zitrusnoten im Hintergrund

Geschmack: ölig, Rauch, Eiche, Meer, Salz, Pfeffer, Würze, Gewürze,

Abgang: lang, extrem rauchig (phenolisch, Gummireifen), Pfeffer, etwas Schokolade, leicht herbe Eiche, hinten raus kommen Süße, Zitrusnoten und etwas grüner Apfel

Kommentar: feines Stöffchen
01.01.2020
16.04.2017
02.04.2017
Aroma: sprittig, Zirbelkiefer, Terpentin, dunkle Schokolade mit hohem Kakaoanteil, Rauch, Portwein, reife Pflaumen, Menthol

Geschmack: verbrannter Reifengummi wie beim Burn-Out, runder süßer Pfeifenrauch, Teer

Abgang: zuerst angenehme dann gallig penetrant werdende Bitterkeit, Geschmack eines vollen Aschenbechers, milde Sprittigkeit

Kommentar: Dieser Whisky ist extrem unausgewogen und hat mit dem Thema Meer nichts gemein. Wer salzig-algige ausgewogene Meeresaromen sucht, dann lieber einen Tobermory 15 year old.
SherryDunkle SchokoladeMinzeEicheRauchPflaumeMedizinischer RauchAlkoholTabak
15.04.2017
Davisscholar
20.03.2017
What a nice treat that hundreds (!!!) of Committee bottles were sold through premier US retailers this year.

Little fruit or distillery character initially. Strong earthy barley and that often absent Ardbeg note of smoked ham and fish - think honey-glazed Unagi.
Round, oily palate with a touch of sweetness. Rarely found in current releases, reminds me of the glory days of the "Almost there" and original Uigeadail releases 10-12 years ago. The smoke quality is almost only medium, but deliciously present and lingering. Does not need water, but takes it well.
The "fresh" casks integrate seamlessly without any char or tannin.

After a few days of opening, the Malt opens up, and some signature Ardbeg characters of candied citrus and stewed fruit appear, while the palate becomes slightly warmer and grittier.

The real winner is the finish, which leaves you with earth, smoked fish and campfire for minutes. Wish I had bought more, and can only hope the regular release will be comparable.
mwrock
21.04.2017
Nosing: SalzSalzSeetangRauchDunkle SchokoladeKräuter

Taste: SalzSalzRauchDunkle SchokoladeKräuterPfefferSchinkenKaramellÖl :tar:

Finish: SalzAlkoholRauchPfefferGewürzeÖl

Comment: Very nice, but very different than other Ardbegs, the smoke is not as prominent, well balanced and salty.
1mansmalt
27.04.2017
Nosing: Someone’s briny peat bog has caught fire, near a fishy marina! But then, more delectable aromas arise from the glass, like raw dark chocolate and even darker ground espresso, faint fruity esters of British bitter ale and lemon skins, and nicely reeky peat.

Taste: A buoy of high quality pure malt spirit is tossed about by a tempestuous current of dark green herbs, bitter cacao, fresh coffee, black pepper, and peeled sugar cane swimming alongside hickory smoked fish

Finish: Smoky brine drifts ever onward.

Comment: But show really starts when you add a Tablespoon or two of water. I can't wait for the broader release to come out next month!

With a portion matured in virgin European oak from near the Black Sea, Kelpie is aptly named for a mythic shapeshifting aquatic nature spirit, as its unbridled flavors gallop along, ever changing around a golden heart swathed in seaweed.

"But that sinewy tendril of seaweed winding its way through the palate acts like savory herbs for the tasty elements of raw cacao, roasted coffee, maple sugars, buttery scallops, a dab of vanilla bean to go with the coconut, and a ghostly memory of smoked fish. And that scrumptious nutmeg continues to surface, along with other spices bobbing up from the deeper riptides of this compelling dram with the deceptively serene looks of a burnished sauternes lake."

Read the full review at 1mansmalt.com

http://www.1mansmalt.com/reviews/single-malt-whisky-reviews/ardbeg-kelpie-committee-release/

Eric_Wilson
18.06.2017
Eric_Wilson
18.07.2017